Horeca in voormalig ‘Kwantum-pand’ Grote Markt

Aan de Grote Markt 10-13 in ‘Het Oude Centrum’ van Den Haag wordt het voormalige ‘Kwantum-pand’ omgetoverd tot een horecabedrijf. De gemeente Den Haag heeft goedkeuring verleend aan vastgoedeigenaar Breevast om deze locatie, na jaren van leegstand, samen met twee initiatiefnemers en in goed overleg met de gemeente en omwonenden op te knappen voor een nieuwe horecabestemming.

Zo wordt er in de kelder van het pand een jazzcafé, cocktailbar en podium voor bandjes en dj’s in het weekend gerealiseerd. Op de parterre komt een Grand Café en een koffie-fiets-drive-inn, de eerste van Nederland, waarbij de klant een bekerhouder met klem voor aan de fiets krijgt om de koffiebeker in te doen. Op de eerste en tweede etage worden vergaderruimtes voor de zakelijke markt gerealiseerd. Hat dak is bestemd voor een terras met bar en restaurant en biedt uitzicht op de Grote Markt.

Het pand aan de Grote Markt 13, op de hoek van de Boekhorststraat, is halverwege de jaren ’60 gebouwd en is in Den Haag vooral bekend als het ‘Kwantum-pand’ vanwege de jarenlange vestiging van de firma Kwantum. Vanaf 2004 heeft het pand grotendeels ‘leeg’ gestaan. De afgelopen jaren hebben veel partijen hard gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van de binnenstad: zoals de internationale ‘Winkelboulevard Grote Marktstraat’ met grote warenhuizen, de Grote Markt met uitgaansvoorzieningen gericht op jongeren en muziek, inmiddels ook bekend als Popdistrict, en creatieve en vernieuwende ondernemers in de bekende Haagse Boekhorststraat. In de lijn met deze jarenlange ontwikkeling hebben de initiatiefnemers -twee jonge Haagse ondernemers- inspiratie gekregen om juist hier een vernieuwend horecaconcept uit te rollen en heeft men in de vastgoedeigenaar een partner gevonden om te investeren in het pand. Zowel binnen als buiten zal het pand compleet gerenoveerd en geschikt gemaakt worden voor het horecaconcept. Hiervoor is op 15 december 2016 een omgevingsvergunning aangevraagd.

Ook het buurtoverleg Het Oude Centrum is positief want het initiatief past in haar wijkvisie. Daarin beschrijft zij dat het vernieuwen van het ‘Kwantumgebouw’ tot een horecavoorziening met dakterras en uitzicht op de Grote Markt en de Grote Marktstraat veel publiek zal trekken. Vlak voor de officiële opening krijgt de buurt de gelegenheid voor een rondleiding door het gebouw in de nieuwe setting. De feestelijke opening van het pand staat gepland medio zomer van dit jaar.

(Bron: Joris Wijsmuller, wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur)

Laat wat van je horen

*