Restaurant Garoeda in Den Haag ter overname aangeboden

Het bekende Indonesische restaurant Garoeda aan de Kneuterdijk in Den Haag wordt ter overname aangeboden.

Geschiedenis
Garoeda kent een opmerkelijke voorgeschiedenis. Vanuit de Vereniging Oost en West (1899) werd in 1903 de culturele onderneming N.V. Boeatan (‘huisarbeid’) opgericht. Deze ‘toonkamer’ en winkel van Oost- en West-Indische kunstvoorwerpen verhuisde in 1907 van Plaats 9 naar Heulstraat 17. In het pand was een theehoekje waar Indische hapjes als ‘kwee talam’ werden geserveerd door dames in traditionele kostuums.  Boeatan bood de Haagse consument met haar combinatie van tentoonstelling, winkelparadijs en eetgelegenheid dus al een element van ‘beleving’, zoals dat in hedendaagse winkelconcepten wordt nagestreefd. In 1928 werd het winkelinterieur gemoderniseerd, in 1933 gevolgd door een verhuizing naar Kneuterdijk 18a. Het nieuwe Indische restaurant op de eerste verdieping was met een lift te bereiken, wat destijds nog een noviteit was. De Tweede Wereldoorlog betekende echter een afbouw van activiteiten en in 1948 werd Boeatan opgeheven.

Lensvelt Nicola start Garoeda
N.V. Maatschappij Lensvelt Nicola werd de nieuwe eigenaar en vestigde hier in 1949, om precies te zijn op 15 december, restaurant Garoeda, nu een van de langst bestaande Indonesische restaurants in Den Haag. Lensvelt begon het Indonesisch restaurant Garoeda, omdat dit een plaats moest worden waar hij oude vrienden uit Indië in stijl kon ontvangen. Het pand werd ingericht met Balinees hout- en snijwerk, materialen en (kunst)voorwerpen uit Indonesië om de oud-Indiërs zich zoveel mogelijk ‘senang’ te laten voelen wanneer zij bij Restaurant Garoeda kwamen dineren.

Meer informatie? Schippers Horecamakelaar: klik hier

Laat wat van je horen

*