Nieuws voor Haagse horecaondernemers

Den Haag verhoogt tarieven Toeristenbelasting 2019

Den Haag verhoogt tarieven Toeristenbelasting 2019

In het coalitieakkoord 2018-2022 ‘Den Haag, Stad van Kansen en Ambities’ is afgesproken de toeristenbelasting te verhogen met € 1 per persoon per nacht. Voor het jaar 2019 zal het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad daarom een tarief van € 4,40 per persoon per overnachting voorstellen. Voor mobiele overnachtingsvormen op campings en in havens wordt voor 2019 een tarief voorgesteld van € 3,05 per persoon per overnachting. De gemeenteraad neemt hierover een besluit in november a.s.

De extra verhoging van de tarieven leidt tot een meeropbrengst van € 2.350.000 conform de inhoud van het coalitieakkoord.

Bron: gemeente Den Haag

Restaurant Garoeda in Den Haag ter overname aangeboden

Het bekende Indonesische restaurant Garoeda aan de Kneuterdijk in Den Haag wordt ter overname aangeboden.

Geschiedenis
Garoeda kent een opmerkelijke voorgeschiedenis. Vanuit de Vereniging Oost en West (1899) werd in 1903 de culturele onderneming N.V. Boeatan (‘huisarbeid’) opgericht. Deze ‘toonkamer’ en winkel van Oost- en West-Indische kunstvoorwerpen verhuisde in 1907 van Plaats 9 naar Heulstraat 17. In het pand was een theehoekje waar Indische hapjes als ‘kwee talam’ werden geserveerd door dames in traditionele kostuums.  Boeatan bood de Haagse consument met haar combinatie van tentoonstelling, winkelparadijs en eetgelegenheid dus al een element van ‘beleving’, zoals dat in hedendaagse winkelconcepten wordt nagestreefd. In 1928 werd het winkelinterieur gemoderniseerd, in 1933 gevolgd door een verhuizing naar Kneuterdijk 18a. Het nieuwe Indische restaurant op de eerste verdieping was met een lift te bereiken, wat destijds nog een noviteit was. De Tweede Wereldoorlog betekende echter een afbouw van activiteiten en in 1948 werd Boeatan opgeheven.

Lensvelt Nicola start Garoeda
N.V. Maatschappij Lensvelt Nicola werd de nieuwe eigenaar en vestigde hier in 1949, om precies te zijn op 15 december, restaurant Garoeda, nu een van de langst bestaande Indonesische restaurants in Den Haag. Lensvelt begon het Indonesisch restaurant Garoeda, omdat dit een plaats moest worden waar hij oude vrienden uit Indië in stijl kon ontvangen. Het pand werd ingericht met Balinees hout- en snijwerk, materialen en (kunst)voorwerpen uit Indonesië om de oud-Indiërs zich zoveel mogelijk ‘senang’ te laten voelen wanneer zij bij Restaurant Garoeda kwamen dineren.

Meer informatie? Schippers Horecamakelaar: klik hier

Heeft u horeca-vacatures?

Heeft u één of meerdere vacatures in uw horecabedrijf? Dan is onze website www.haagsehoreca.nl de aangewezen plek om dit kenbaar te maken! U hoeft geen account aan te maken en vult slechts één formulier online in, verzenden en binnen enkele dagen staat uw vacature op de website. Eenvoudiger kan niet!

Aanmelden horeca-vacature(s)

Horecavisie Den Haag 2016-2019

In de Horecavisie Den Haag is de visie voor het gemeentelijk horecabeleid in de komende jaren geformuleerd. Het Uitwerkingsplan 2016-2019 maakt de vertaling van deze visie naar concrete acties voor de komende drie jaar.